Cechy użytkowe pomp perystaltycznych
Pompa perystaltyczna należy do grupy pomp wyporowych, jednego z najszybciej rozwijających się rodzajów pomp z uwagi na możliwość zastosowania w szerokim zakresie coraz bardziej wymagających aplikacji i liczby problemów, które mogą rozwiązać. Pompa staje się centrum procesu produkcji, rdzeniem zakładu związanym z ruchem cieczy lepkich lub ściernych, często z zawartością dużych cząstek stałych, które tylko pompy perystaltyczne mogą przenosić bez zatykanie lub zatorów w instalacji, co pozwala na maksymalne wykorzystanie czasu czas pracy i sprawne przetwarzanie.
Pompy perystaltyczne idealnie sprawdzają się dla tych płynów, które nie mogą być zanieczyszczone i nie mogą stykać się z mechanicznymi częściami pompy, gdyż są chemicznie zbyt agresywne lub niebezpieczne
Pompa perystaltyczna zapewnia delikatny proces pompowania, idealny dla cieczy wrażliwych na ścinanie i delikatnych substancji chemicznych lub produktów żywnościowych. Gwarantują stopniowy, łagodny przepływ dla tych wszystkich płynów, które muszą być przekazywane bez szkód, które mogłyby doprowadzić do powstania niepożądanych substancji i zmian molekularnych, tracąc w ten sposób integralność, tak istotną dla jakości produktu końcowego. Oczywistym przykładem jest produkcja wina lub oliwy z oliwek w której, z powodu niskiego ścinania i łagodnego działania, pompy perystaltyczne idealnie nadają się do transferu wina i moszczu winnego, całych lub pozbawionych łodyg winogron, jak i tłustego musu, pasty z oliwek, a także lekkiej oliwy, zachowując w ten sposób organoleptyczne i zapachowe właściwości produktów oraz poprawiając ich jakość.